Akadálymentes verzió

KEHOP-1.2.1-17-2017-00050
"Helyi klímastratégia kidolgozása, valamint klímatudatosságot erősítő szemléletformálás"

Sajtóanyag - 2022. április 22.

Harsány, Kisgyőr, Bükkszentkereszt a klímavédelemért

Mindenki által ismert és tudott az a kutatók által már bizonyított tény, hogy a klímaváltozásért a természetes folyamatokon túl az emberiség a felelős. Az üvegházhatású gázok egyre fokozódó kibocsátása ugyanis meggyorsítja és megerősíti azokat a folyamatokat, amelyek klímánk gyökeres szintű megváltozásáért felelősek. Napjainkban mindenki a saját bőrén tapasztalhatja, hogy életünk gyökeresen megváltozott. Nyaranta egyre kínzóbb hőhullámokat kell átélnünk és özönvíz szerű villámárvizekkel kell szembesülnünk.

A klímaváltozásról már az ajtónkon kopogtat…

2022. márciusától klímatudatos szemléletformáló rendezvények, szakmai előadások sorozata kezdődik Harsány Község Önkormányzata (konzorciumvezető), Kisgyőr és Bükkszentkereszt Község Önkormányzata (konzorciumi tagok) együttműködésének köszönhetően, annak érdekében, hogy a lakosság ismereteinek bővítése révén szélesebb körben is ismertté váljanak a klímabarát életmód cselekvési lehetőségei.

Mint ismert, az együttműködő három település közös klímastratégiája a KEHOP-1.2.1-17-2017-00050 uniós forrásnak köszönhetően már 2020-ban elkészült, most a végrehajtást segítő szemléletformáló tevékenységek a Zöld Kapcsolat Egyesületnek köszönhetően valósulnak majd meg, mint például:

 • interaktív foglalkozások az óvodákban, iskolákban, s az idős korosztály körében,
 • óvodai iskolai és települési családi rendezvények
 • óvodapedagógusok, tanárok részére szemléletformáló workshopok szervezése,
 • háztartás zöldítési praktikák családok számára,
 • települések kiemelt rendezvényein klímasátor megjelenése,
 • rajz és fotópályázatok,
 • valamint sokszínű kommunikációs tevékenység is kapcsolódik az eseményekhez: a lakosság a települési honlapokon, újságokban, valamint erre a célra készített kiadványok révén juthat majd folyamatosan információkhoz.

A projekt közép- és hosszú távú célja, hogy az klímatudatos gondolkodás és a kapcsolódó viselkedésminták és szokások a lakosság minél szélesebb körében terjedjenek el. Ennek érdekében a projekt megvalósítói szeretnének több lakost elérni a projekt során.

Célcsoportok: intézményi munkavállalók, pedagógusok, a települések felnőtt lakossága, általános iskolák tanulói, a tanulók családtagjai, óvodások, az óvodások családtagjai, stb.

A projekt tervezett befejezési dátuma:
2022. november 30.

További információk:
http://harsany.hu/
http://kisgyor.hu/
http://bukkszentkereszt.hu/Sajtóanyag - 2022. november 30.

Harsány, Kisgyőr, Bükkszentkereszt a klímavédelemért

2022 márciusától klímatudatos szemléletformáló rendezvények, szakmai előadások sorozata kezdődött el Harsány (konzorciumvezető), Kisgyőr és Bükkszentkereszt (konzorciumi tagok) Község Önkormányzata együttműködésében, annak érdekében, hogy a lakosság ismereteinek bővítése révén szélesebb körben is ismertté váljanak a klímabarát életmód cselekvési lehetőségei.

Ma már mindenki által ismert tény, hogy a klímaváltozásért a természetes folyamatokon túl nagyobb részt az emberiség a felelős. Az ipari forradalom kora óta az üvegházhatású gázok egyre fokozódó kibocsátása meggyorsította és megerősítette azokat a folyamatokat, amelyek az éghajlat gyökeres szintű változásáért felelősek. Mindenki a saját bőrén közvetlenül és környezetében is tapasztalhatja, hogy a nyári hőhullámok, az aszály, az erdőtüzek, vagy éppen özönvíz szerű villámárvizek, sárfolyások szélsőségeihez kell akarva, akaratlanul alkalmazkodnunk. A klímaváltozás tehát az ajtónkon kopogtat...

Az együttműködő három település közös klímastratégiája 2020-ban készült el, a KEHOP-1.2.1-18-2018-00065 számú pályázati forrásnak köszönhetően a végrehajtást segítő szemléletformáló tevékenységeket a Zöld Kapcsolat Egyesület valósította meg:

 • interaktív foglalkozások az óvodákban, iskolákban, s az idős korosztály körében,
 • óvodai iskolai és települési családi rendezvények
 • óvodapedagógusok, tanárok részére szemléletformáló workshopok,
 • háztartászöldítő praktikák családok számára,
 • klímasátor a települések kiemelt rendezvényein,
 • rajz és fotópályázat,
 • fentekhez kapcsolódó kommunikációs tevékenységek.

A projekt közép- és hosszú távú célja volt, hogy az klímatudatos gondolkodás és a kapcsolódó viselkedésminták és szokások a lakosság minél szélesebb körében terjedjenek el. Ennek érdekében a projekt során intézményi munkavállalók, pedagógusok, a települések felnőtt lakossága, általános iskolák tanulói, a tanulók családtagjai, óvodások, az óvodások családtagjaik vehettek részt az eseményeken, vagy juthattak ismeretbővítő kiadványokhoz, információkhoz.

A projekt befejezési dátuma:
2022. november 30.

További információk:
http://harsany.hu/
http://kisgyor.hu/
http://bukkszentkereszt.hu/Dokumentumok