Akadálymentes verzió

Kékedi László fafaragó, Népi Iparművész,
a Népművészet Mestere


Született l966.május 12-én Miskolcon. Munkás családból származó tehetséges fiatal emberként l980-ban az MKV ifjúsági szakkörének tagjaként ismerkedik meg Szegedi Miklós népi iparművész vezetésével a fafaragással. A kezdeti éveket a kollektív munkák határozzák meg. Játszótér építésekben vesz részt pl. Zánka, Miskolc, Berlin stb.
l989-től a községünkben működő, családi kézműves szaktábor fafaragó szekcióját vezeti. Neves miskolci fafaragókkal együtt elkészítik a Kisgyőri temetőkaput, a gémeskutat, a faluház kapuját és az óvodai játékvárat.
l992-től foglalkozik kéregedény készítéssel. Saját stílusának kialakításához felhasználta az erdélyi csiki, csángó és kalotaszegi hagyományt, valamint a bükkaljai tapasztalatokat.
Szívesen osztja meg sajátos ismereteit a nagyközönséggel, rendszeresen tart kézműves bemutatókat a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.
l996-ban az Országos játékpályázat II. díját az Országos Népművészeti Pályázat Gránátalma díját nyerte el, valamint a Mesterségek Ünnepén az év legszínvonalasabban bemutatott mestersége is az ő nevéhez fűződik.
l997-ben a Mesteremberek díjban részesült.
2009-ben megkapta a Népűvészet Mestere kitüntetést.